tisdag 11 augusti 2009

Missa inte...

På torsdag kommer Göran Hägglund att i riksdagen svara på en interpellation från Staffan Danielsson (c) angående omskärelse av pojkar. Det skall bli mycket intressant att höra socialministerns svar. Det enda rimliga, i ljuset av den debatt som tagit fart de senaste månaderna, vore att starta en ordentlig utredning av hela företeelsen omskärelse. Denna gång borde man ta lite mer hänsyn till frågan om barnets integritet och till de negativa aspekterna med omskärelse.
Det är sant att det finns många omskurna vuxna män och att de flesta av dem inte verkar klaga. Jag tycker dock att det räcker att ett litet fåtal lider av att ha blivit omskurna för att motivera ett förbud mot omskärelse av omyndiga.
Jag råkade springa på RFSU:s yttrande om omskärelse som kom redan år 2000 med anledning av det då aktuella lagförslaget. Där tydliggörs de potentiella problemen med sexualiteten som omskärelse innebär. Detta ämne verkar vara tabubelagt, eftersom det sällan diskuteras i media, men det kanske är dags att det tas upp lite oftare.

Missa inte debatten på torsdag. Protokoll från riksdagen brukar komma samma dag på riksdagens hemsida.

(Uppslaget till inlägget kommer från Politikerbloggen)

Inga kommentarer: